Vés al contingut

Panicum virgatum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPanicum virgatum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
GènerePanicum
EspèciePanicum virgatum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Panicum virgatum és una herba gramínia perenne que creix en l'estació càlida nativa d'Amèrica del Nord (Canadà fins a 55º de latitud nord Estats Units i Mèxic). És una de les espècies dominants de la praderia central d'Amèrica del nord. Es fa servir principalment per la conservació del sòl, farratge, cobertura de zones de caça i com planta ornamental. Recentment[Quan?] s'ha usat com conreu per a biomassa per produir etanol i butanol, en projectes de fitoremediació, fibra, electricitat, producció de calor i per la biofixació de diòxid de carboni de l'atmosfera.

Descripció

[modifica]
Sistema radicular

Panicum virgatum és una planta resistent d'arrelament profund perenne i amb rizomes que comença a créixer a fianls de primavera. Pot arribar a fer 2,7 m d'alçada. Les seves fulles fan de 30 a 90 cm de llargada amb un nervi central prominent. Fa servir el metabolisme de fixació de carboni del tipus via de 4 carbonis (C4), que li dona avantatges en cas de secada o altes temperatures.[1] La seva panícula està ben desenvolupada, sovint de fins a 60 cm de llarg i proporciona moltes llavors que fan de 3–6 mm de llarg i fins a 1,5 mm d'amplada. Es resembra ella mateixa amb facilitat.[2]

Des de meitat de la dècada de 1980 se n'ha fet recerca científica per a fabricar biocombustibles renovables, ja que pot produir en terres marginals. Actualment[Quan?] es considera el seu ús per produir etanol cel·lulòsic, biogas i per la producció d'energia tèrmica per combustió directa.

Referències

[modifica]
  1. Silzer, Tanya. «Panicum virgatum L., Switchgrass, prairie switchgrass, tall panic grass». Rangeland Ecosystems & Plants Fact Sheets. University of Saskatchewan Department of Plant Sciences, gener 2000. Arxivat de l'original el 2007-12-01. [Consulta: 8 desembre 2007].
  2. Secter, Bob. «Plentiful switch grass emerges as breakthrough biofuel». The San Diego Union-Tribune. [Consulta: 24 maig 2008].